[Галерија] Подводниот свет преку објективот на Михаела Сковранова

Фотографката Михаела Сковранова го документира животот во океанот и ги објавува своите впечатливи дела на Инстаграм од почетокот на 2012 година.

Таа се фасцинирала од океанот кога се преселила во Австралија, бидејќи растела во место каде нема плажи.

„Доаѓам од Словачка, која е земја која не излегува на море. Се преселивме во Австралија кога имав 13 години, но не се приближував многу до океанот, за мене беше страшно место“, вели Сковранова за Mashable.

Нејзината желба да го истражува светот била дополнителен поттик да го документира подводниот свет. Таа потекнува од семејство на фотографи, и нејзините дела не само што ги раскажуваат приказните на океанот, туку и нејзиниот интимен живот.

Happy Mother’s Day to all the wonderful mums out there ❤️ today is another very important day. It’s the last day to have a say in increasing marine protection in NSW (currently only 7% is protected) So so many incredible creatures share the ocean. From the giants of the seas using the Sydney coastline as a highway during the breeding season to tiny little creatures sheltering under rock ledges at Shelly Beach. We only get a small glimpse into their underwater world but that is what makes them so magical. Every time we enter the ocean we find ourselves experiencing the most incredible wildlife adventure and for me sometimes it feels like entering a whole other universe. So if you love the ocean , if you surf , free dive , enjoy the beach or just simply appreciate nature around us please go to the link in my bio and let our government know that our world would be so much emptier without theirs #ocean #sydney #underwater #wildlife #saveoursancturies #marineparks #humpbackwhale #olympusinspired

A photo posted by Michaela Skovranova (@mishkusk) on

„Мојот фокус е документарната фотографија, но всушност е себе-документарна“, вели таа. „Го истражува моето семејство и начинот на кој јас се поврзувам со природата и околината. Ја користам околината за да ги изразам сопствените емоции“.

Таа ќе патува во Тонга во август, за да ја фотографира преселбата на китовите, кои се размножуваат во топлите делови на Тихиот Океан. И покрај нивната големина, не се лесни за наоѓање.

„Може да барате китови два или три часа наутро, можеби дури и подолго. Некои денови нема ни да се приближите до кит“, вели таа.

Сковранова ќе прави фотографии под вода во рок од 10 дена, секогаш од седум наутро до зајдисонце. Се надева на помош од локалните жители да и помогнат да ги најде китовите.

Таа ќе сними и краток документарец во Тонга, кој треба да го објави кон крајот на годинава. Во него ќе биде прикажано како навистина ги прави фотографиите.

„Сметам дека под водата има многу скриен свет. Поминуваме многу малку време таму. Ако нуркаш без опрема, имаш само неколку минути. Тоа е само мал дел од она што се крие таму, а колку подлабоко одиш, толку повеќе гледаш“, вели Сковранова.

One of my favourite places in Australia ❤️ #ocean #underwater #wildlife #australianfurseal #australia

A photo posted by Michaela Skovranova (@mishkusk) on

This place #ocean #underwater #wildlife #sydney #shellybeach

A photo posted by Michaela Skovranova (@mishkusk) on

Underwater acrobatics #underwater #furseal #wildlife #ocean #australia #olympusinspired @olympus_au

A photo posted by Michaela Skovranova (@mishkusk) on

These guys were challenging my breath hold yesterday 🙊 #sydney #shellybeach #ocean #underwater #freedive

A photo posted by Michaela Skovranova (@mishkusk) on