[Галерија] Победниците на Сони светскиот натпревар за фотографија

Вкупно 230103 фотографии на учесници од 186 земји беа пријавени на најголемиот светски натпревар за фотографија. Со нив се документирани разни теми, од ловци на орли и пропаднати боксери, до бегалците од Афганистан.

Ловци на орли од западна Кина, Кревин Фрејер, Канада

Победник во категоријата животна средина, професионална фотографија

Оган на омразата, Асгар Камсех, Иран

Победник во категоријата современи проблеми и L’Iris d’Or наградата за фотограф на годината

Поздрав од Марс, Џулиен Мов, Франција

Победник во категоријата концептуална фотографија

Носорог, фотографија од серијалот Земја на празнината, Мароешка Лавињ, Белгија

Победник во категоријата пејзаж

Милагро, од серијалот „Чекајќи го слаткарот“ од Кирстин Шмит, Германија

Победник во категоријата искрена фотографија

Проклетството на јагленот, Еспен Расмусен, Норвешка

Победник во категоријата секојдневен живот, професионална фотографија

Второ место, Николаи Линарес, Данска               

Победник во категоријата спортска фотографија

Преживеаните од ебола, Марсело Бонфанти, Италија

Победник во категоријата професионален портрет

Номатскиот живот во опасност во Тибетската висорамнина, Кевин Фрејер, Канада

Победник во категоријата луѓе, професионална фотографија

Империја на прашиината бр. 18, Палермо, Сицилија, Амели Лабурдет, Франција

Победник во категоријата архитектура

ТрансБразил, Јетмир Идризи, Косово

Победник во категоријата професионална фотографија за кампања

Во потрага по европскиот сон, Ангелос Ѕорѕинис, Грција

Победник во категоријата актуелни настани

Мигрантски домати, Франческо Аморозино, Италија

Победник во категоријата мртва природа

ИконикБ004, Алберто Аликата, Италија

Победник во категоријата наместена фотографија

Извор: Guardian