[Галерија] По патот со облаците низ Македонија

Аероклубот „Скопје“ за Радио МОФ презентира фотографии од нивниот пат со облаците низ цела Македонија. Фотографиите прикажуваат различни котлини, езера, планини и живописни предели од земјава, а портпаролот на аероклубот Јане Стефанов објаснува дека се направени од авион при акцијата за фрлање вакцинални мамки за лисици.

Вакцинацијата е против беснило на лисиците, кои се сметаат за големи преносители на оваа болест, опасна за дивите и домашните животни, но и за луѓето. Воздушната акција е во склоп на кампања на Агенцијата на храна и ветеринарство, спроведуван преку ИПА проект, како дел од поширока регионална иницијатива за искоренување на беснилото во Источна Европа. Низ акцијата предвидено е фрлање на 500.000 мамки за лисици на непристапни предели.

Погледнете ги фотографиите на аероклубот „Скопје“ и #ЗапознајСиЈаЗемјата :

bitolsko

Битолско

blatec

Блатец

Pamuk kale_prilep

Прилепското „Памук Кале“

Krusevo

Крушево

HEC KOzjak

ХЕЦ Козјак

golak

Голак

BUDINARCI

Будинарци

veles (1)

Велес

Treskavec

Трескавец

Treskavec (2)

Трескавец

tikvesko

Тиквешко

Solunska

Солунска глава

Solunska glava

Солунска глава

solibnska glava zapad

Солунска глава – запад

prilepsko

Прилепско

kocNI

Кочани

PEHCEVO

Пехчево

20170427_123317

20170426_182421