[Галерија] Парада на гордоста, радоста и на болката

Во градовите низ целиот свет, членови на ЛГБТ заедницата се собраа за овогодинашните маршеви за Парада на гордоста, со цел да го прослават напредокот и да побараат идни акции во потрагата по еднаквост.

Маршевите, кои се одржаа на 25 и 26 јуни го означија завршетокот на Месецот на гордоста.

Главен фокус беа починатите од масовното пукање во геј клубот во Орландо, кое се случи на 12 јуни, кога починаа 50 луѓе, а 53 беа повредени. Многумина маршираа викендот во солидарност со преживеаните и жртвите на пукањето.

Во Њујорк, група луѓе легнаа на улица, изразувајќи го својот револт против законот за оружје, други пак, носеа фотографии од убиените лица.

Во продолжение, погледнете како се одвива маршевите во дел од земјите: