[Галерија] Норвешка го воведе првиот ексалатор за велосипеди

Градот Трондхајм во Норвешка го реши проблемот на велосипедистите со стрмните ридови воведувајќи ескалатор за велосипеди.

Ескалаторот „Trampe lift“ првично бил измислен во деведесетите, но неодамна беше надграден и обновен од CycloCable. Досега,

200 илјади велосипеди поминале 150 метарската пречка. За кратко време, ова прерасна и во туристичка атракција.

Велосипедистите го поставуваат едното стапало на платформата, а ескалаторот ги турка нагоре. Ескалаторот можат да го користат до пет луѓе истовремено и не е ограничено само за велосипедисти. Него можат да го користат и децата и мајките со количките за бебиња.

Со поставувањето на ескалаторот би се зајакнал велосипедизмот во ридските градови, но за еден метар потребни се 2 000-3 000 долари.