[Галерија] Накит инспириран од Скопје од Дафина Џепароска и Нита Муча

Скопје, те сакам“ е вториот дел од колекцијата накит, дизајнирана од Дафина Џепароска и Нита Муча, инспирирана од симболите на градот „осудени да бидат изгубени и заборавени, како дел од владината политика за бришење на историјата и инсталирање на нова и лажна“.

Овој проект е критика на она што градот станува. Целите на проектот е да се подигне свеста кај граѓаните и да се поттикнат креативни дејствија во средината која брзо се менува. Финалниот производ, се разбира, е наменет за да се разубават купувачите, велат авторките.

skts-1

skts-2

skts-3

skts-5

skts-6

skts-7