[Галерија] Најдобрите фотографии од дивина за 2016 година

Американскиот фотограф Тим Ламан е прогласен за победник на престижниот годишен натпревар за неговата фотографија „Испреплетени животи“, на која е прикажан критично загрозениот борнејски орангутан во индонезиската дождовна шума. Наградата се доделува за призказна раскажана во само шест слики, на кои им се суди според моќта на пренесување на приказната во целина, како и според индивидуалниот квалитет.

„Дупката со панголини“, Пол Хилтон, Велика Британија/Австралија , категорија една фотографија

„Месечината и чавката“, Гидеон Најт, Велика Британија, млад фотограф на годината

„Испреплетени животи“, Тим Ламан, САД, фотограф на годината

„Патот кон уништувањето“, Тим Ламан

„Баран од огнот“, Тим Ламан

„Крајот на линијата?“, Тим Ламан

„Обид за иселување“, Ганеш Х. Шанкар, Индија, категорија птици

„Композиција на ветерот“, Валтер Биното, Италија, категорија растенија и печурки

„Улична мачка“, Најан Канолкар, Индија, категорија урбана средина

„Реквием на бувот“, Матс Андерсон, Шведска, категорија црно-бело

„Забава на рибите“, Тони Ву, САД, категорија подводен свет

„Игра со ѕвездите“, Луис Хавиер Сандовал, Мексико, категорија импресии