[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Веб сајтот news.distractify.com објави 52 моќни фотографии од жени кои ја промениле историјата засекогаш, со тоа што биле силни, храбри и човечни, без разлика на она што општеството го очекувало од нив. Во продолжение погледнете дел од фотографиите.

Муслиманка ја покрива жолтата ѕвезда ставена на левото рамо на нејзината сосетка Еврејка, за да ја заштити од протерување. Сараево, 1941

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Кетрин Швицер стана прва жена која трчаше на Бостонскиот Маратон, и покрај обидите од организаторите да ја сопрат во нејзината намера. [1967]

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Жени во Авганистан во јавна библиотека [1950-ти]

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Фотографија од Самураи воинка [доцни 1800-ти]

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Жена во Шведска која со својата чанта удира неонацист – демонстрант. Жената наводно е една од преживеаните во концентрационите логори.

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Марина Гинеста, 17 годишна комунистичка милитантка, пред панорама од Барселона за време на Шпанската граѓанска војна [1936]

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Ана Фишер, „првата мајка во вселената“ [1980-ти]

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Џен Манфорд маршира со својот геј син за време на Парада на гордоста [1972] Џен подоцна ја формира групата за права „Родители, фамилии и пријатели на лезбејките и хомосексуалците“.

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Вини, заварувачката [1943]. Вини e една од 2.000 жени, кои работеле на бродоградилиштата во САД за време на Втората светска војна.

[Галерија] Моќни фотографии од жени кои ја менувале историјата

Погледнете ја целата галерија на следниот линк.