[Галерија] Младите охридски музичари повторно во хумана мисија

На раздвижениот охридски плоштад, неколкумина млади музичари денес имаа акустичен настап со цел собирање на финансиски средства за лекување на малечката Мила Димовска од Охрид и стружанецот Мартин Стојаноски.

Имено, Мила има потреба од помош за лекување на дистрофија (оштетување) на мозокот, додека Мартин за лекување на тешки телесни повреди од сообраќајна несреќа.

Eден од учесниците и организаторите на хуманитарниот настан е Богдан Василевски, кој како хоби ја избрал гитарата пред 17 години.

„Генерално гледано наназад претходните хуманитарни настани од ваков тип се доста посетени од страна на музичарите, и можам да се вбројам како дел од организаторите“, вели Василевски за Радио МОФ.

Надополнува дека интересниот дел кај овој тип хуманитарни настани е тоа што не се свири по некоја програма. „Излегуваме музичари од сите бранши и склопуваме некој тип на музика кој ќе им е интересен на граѓаните кои поминуваат“, дополни тој.

Потенцираше дека на музичките настани на отворен простор се шири многу позитивна енергија и е реткост да се соберат и заедно да свират различен тип на луѓе, заедно правејќи една специфична енергија.

Ова не е првпат во Охрид да се оддржи настан од ваков тип, претходно младите неколку пати се организирале со слична цел.

Покрај бројните локални иницијативи и настани, за Мила може да се донира на броевите: 143123 и 070/143-143, додека за Мартин преку: 143-462 и 143-107.

Мартин Колоски