[Галерија] Лето на руското приморје

[Галерија] Лето на руското приморје

Фотографот Никита Шохов поминал две години сликајќи ги руските туристи на Црното море, во близина на познатите летувалишта Сочи и Анапа. Неговата серија „Одмор на Црното Море“ е несекојдневен приказ на класичниот летен туризам, обвиен во бои и носталгија. Овие фотографии наликуваат на делата од колекцијата „Последното летувалиште“ на британскиот фотограф Martin Parr од 1985, но темата погледната од денешен аспект, како и локацијата, ги прават оригинални.

Слично како и Parr, Шохов им приоѓа воајеристички на субјектите, сликајќи луѓе од работничката класа (често од зад грб) кои летуваат во домашните туристички центри.

[Галерија] Лето на руското приморје

До летувалиштата многумина стигнуваат со воз, кој патува илјадници километри низ пространствата на Русија.

[Галерија] Лето на руското приморје

[Галерија] Лето на руското приморје

[Галерија] Лето на руското приморје

Жестоки рејвови се одржуваат секоја година на плажите во Сочи, кои се популарна дестинација за младите Руси

[Галерија] Лето на руското приморје

Шохов фотографирал и дел од атмосферата на фестивалот Кубана. „Лудилото трае од самрак до зори“, цели тој.

[Галерија] Лето на руското приморје

[Галерија] Лето на руското приморје

Сочи годинава беше град-домаќин на Олимписките игри, за кои, според проценките, руските власти потрошија повеќе од 50 милијарди долари.

[Галерија] Лето на руското приморје

[Галерија] Лето на руското приморје

По три недели, овие луѓе се враќаат во централна Русија, на Урал или во Сибир, до следната година во исто време, вели фотографот Шохов.

[Галерија] Лето на руското приморје

 

Извор