[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

Истражувачкиот Центар Ченгдеу во Кина освен што е најслаткото место на земјата е исто така и важно за преживувањето на загрозените панди.

Оваа „градинка“ за мали панди е всушност специјализиран центар на парење но и грижа, кој има за цел да ја ревитализира дивата популација на овој вид, кој се намалува и проценките се дека сега има само 1,864 панди.

Секоја панда е посебна, не само затоа што се преубави, туку и затоа што нивното размножување е тежок процес. Женските панди можат да се парат само 2-3 дена во годината, додека може да родат една панда на секои две години.

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

[Галерија] Кина има „градинка“ за панди

Извор: boredpanda.com