[Галерија] Керамичките дела на полската уметница Марта Туровска

Рачно изработената керамика со облици на мачки, ежеви и китови е дело на полската уметница Марта Туровска. Таа ги изработи овие чинии и садови со ликовите на омилените животни. Сите нејзини дела се направени рачно со грнчарско колце, а малите карактеристики на животните се насликани.

„Имам страст за глина, глазури и бои. Секоја кригла или соларник што произлегува од мојата работилница има своја приказна, различна инспирација. Секој од моите предмети има индивидуален карактер што сакам да го споделам во иднина со нивните сопственици“, вели Туровска.

Во продолжение, погледнете дел од нејзината рачно изработена керамика:

IMG_472__880