[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

Докажувајќи дека лошиот вкус никогаш не излегува од мода, неодамна отворената изложба во германскиот град Хамбург прикажува предмети од последните 100 години, дизајнирани со слаби естетски критериуми.

1. Изложбата комбинира изблици на кичот стари 1оо години со нови дизајнерски промашувања. Расните стереотипи во дизајнот се очигледен злостор против добриот вкус:

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

2. Оној кој ги носи овие патики,  секогаш е со претседателот Обама.

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

 

3. Часовник од крајот на 19 век

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

4. Часовник во форма на џамија (2009)

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

5. Кинески УСБ-стик во форма на прст

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

6. Понекогаш дизајнот е толку лош, што всушност е добар

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

7. Историчарот на уметноста Густав Пазаурек ова го нарекува „маничен орнаментизам“.

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

 

8. Понекогаш и познатите дизајнери знаат да направат „утка“. Ламбата во форма на автоматска пушка е дело на Philippe Starck.

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

 

9.  Сексистичките пораки и лошиот вкус одат рака под рака. Класичен пример е овој соларник:

[Галерија] Изложба на лошиот вкус во музеј во Хамбург

Извор: Der Spiegel