[Галерија] Избрани најдобрите фотографии од дивиот свет за 2014 година

Во природонаучниот музеј во Лондон беа објавени резултатите за изборот на најдобри фотографии од дивиот свет за 2014 година. Севкупен победник е американски фотограф Michael Nichols и неговата слика на лавици кои одмараат со своите младенчиња во Серенгети – националниот парк во Танзанија.

9383e379-164d-4135-bc2c-665972b4b1a0-1020x680

Во продолжение погледнете ги победничките фотографии во повеќе категории:

43dc864a-c408-48d1-a5a1-364795507912-1020x684Победник во категоријата цицачи „The mouse, the moon and the mosquito“ од Alex Badyaev (Русија/САД)

e12dea42-568d-4b54-981d-f620f98d206d-1020x680Победник во категоријата растенија и габи „Glimpse of the underworld“ од  Christian Vizl (Meксико)

e1bc818a-d035-4e35-a258-cbfb09ec3deb-1020x681Победник во категоријата безрбетници „Night of the deadly lights“ од Аry Bassous (Бразил)

bc767039-e92e-4f62-a2a4-73e45771369b-1020x677Победник во категоријата светот во наши раце „The price they pay“ од Bruno D’Amicis (Италија)

fe142bc2-1d6c-4337-ad17-e49f43b53551-1020x677Финалист во категоријата светот во наши раце „The longline lottery“ до Rodrigo Friscione Wyssmann (Meксико)

d4148b49-e3a0-46a2-a13b-d0c5c7f19f94-1020x680Победник во категоријата природен дизајн „Cardinal sparks“ од Patrik Bartuska (Чешка)

1ce0c97e-81d4-4da5-bc07-936764491955-1020x706Победник во категоријата природно опкружување „Apocalypse“ од Francisco Negroni (Чиле)

b3aaff51-40ad-4d16-897e-f57ea084b1f0-1020x680Финалист во категоријата птици  „Touché“ од Jan van der Greef (Холандија)

55a40517-f4b4-4b8c-bb6a-bad443dae156-1020x677Победник во категоријата млади под 10 години „Stinger in the sun“ од Carlos Perez Naval (Шпанија)

Извор: Guardian