[Галерија] Избор од најубавите велосипеди на светот

Според Earth Policy Institute, застапувачката група за животна средина со седиште во САД, производството на велосипеди пораснало за четири пати во периодот помеѓу 1950 и 2007 година. Во истиот период, производството на автомобили расте двојно.

велосипед

Тоа е тренд кој се уште продолжува, забрзан од растечките цени на горивото и урбаниот метеж. Велосипедите стануваат се поубави, а малите производители, продавници и независни дизајнери повторно ја откриваат убавината на возењето на две тркала.

BBS направи избор од 10 најубави модели на велосипеди:

BSG Wood.b Duomatic (Земја на потекло: Франција)

1

Pashley Parabike (Земја на потекло: Велика Британија)

2

Vanmoof S Series (Земја на потекло: Холандија)

3

Donky Bike (Земја на потекло: Велика Британија)

4

Viks Steel Urban Cycle ( Земја на потекло: Естонија)

5

GreenChamp Original (Земја на потекло: Сингапур)

6

Cherubim HummingBird (Земја на потекло: Јапонија)

7

Faraday Porteur (Земја на потекло: САД)

8

Engeenius Cykno (Италија)

9

World Bicycle Relief Buffalo (Ангола/Кенија/Јужна Африка/Замбија/Зимбабве)

10

Извор: BBC