[Галерија] Граѓаните на #ШаренатаРеволуција: Протестираме против неправдата, бараме слобода

 • Слобода, правда и живот без партиски книшки се главните причини поради кои огромен број на граѓани веќе девет дена по ред излегуваат да протестираат на улиците во Скопје.

  „Зошто боиме? Боиме како знак на револт, знак на протест, знак на обележување на корупцијата и народното осиромашување отелотворени во проектот Скопје 2014. Нашиот гнев и балони со боја се упатени исклучиво кон симболите и одговорните за одлуките овие неразумни суми да бидат скратени од нашите, од народните џебови“, велат од неформалната граѓанска иницијатива #Протестирам.

  Аболицијата на политичари и функционери кои се под истрага за сторени кривични дела ги обедини граѓаните да го искажат својот револт против оваа власт, велат дел од демонстрантите за Радио МОФ. Во продолжение, тие одговараат на прашањето зошто #протестирам и што очекуваат од #ШаренатаРеволуција:

  Елена Перовска и Стефан Цветковски

  „Протестирам против неправдата во оваа држава и едноставно бегањето на младината од оваа лоша средина. Очекувам се поголема масовност, мирни протести, никаков тип на проблеми, никаков вид на дофрлања за тоа дали се Албанци или Македонци, сите сме исти, и тука сме за да ја ослободиме државата од овие окови“ – Стефан Цветковски.

  „Ако Груевски и оваа влада се синоним за корупција, Дамблдор е синоним за слобода“ – Елена Перовска.

  Сандра Н.

  „Протестирам затоа што верувам во правда и верувам дека сите луѓе се еднакви и треба да бидат судени еднакво, и дека сите треба да ги имаат апсолутно сите права, како останатите. Од протестите очекувам дека ќе се смени ситуацијата, очекувам дека претседателот ќе даде оставка и очекувам дека конечно ќе ја извадиме оваа држава на прав пат. Сметам дека и волјата на граѓаните е чиста, бидејќи овие протести многу се разликуваат од сите претходни што сме ги имале. За разлика од претходните каде што на првиот ден имаше најмногу луѓе, па потоа немаше никој, овој пат е многу различно. Можеме да кажеме дека на првиот ден имаше најмалку луѓе во однос на сите останати денови. Бројката секојдневно расте и тоа е добар знак“ – Сандра Н.

  Денис Јанкуловски

  „Протестите се против оваа криминална власт која ни го уништи животот во овие десет години. Протестите се за моите деца да не ги бркам од државата. Протестите се за да може нешто да се направи, да се корегира колку што може, да доживееме и ние некоја светла иднина. Тоа е чувството кое едноставно ме тера да излезам да протестирам секојдневно. Верувам дека гласот на народот сепак ќе победи“ – Денис Јанкуловски.

  Владо Николовски (лево)

  „Протестирам затоа што оваа недемократска власт донесе одлука да аболира ајдуци. Има луѓе кои за ситници лежат од пет до шест години во затвор. Не може веќе вака, јас имам две ќерки, едната е со Економски факултет, другата со Филозофски. Немаат партиска книшка и не ги примаат. Јас излегувам поради нив, за нивна поддршка. Така што, додека не падне оваа власт, јас сум на улица“ – Владо Николовски.

  Зоран Кардула

  „Секој ден излегувам јас и мојата фамилија, доаѓам пред сè за иднината на моите деца. Имам девојче кое е со посебни потреби, никакви институции не функционираат, не гледам иднина за неа во моментов во Македонија. Другата ќерка ќе студира, а образованието ни е катастрофа. Ова не е иднината што би сакал да ја имаат, ако не се смени би сакал и да си заминат оттука, колку и да е лошо тоа за еден родител. Очекувам прво, сите да одговараат за своите криминални дела, без разлика од која партија доаѓаат. Второ, да се вратат сите украдени пари, ако воопшто е возможно тоа, затоа и го поддржувам Специјалното јавно обвинителство. Па, потоа да почниме од тој длабок минус да се враќаме во некоја нормала“ – Зоран Кардула.

  Дамјан Каранфилов

  „Покрај аболицијата на Иванов, доволно е да се каже дека во нашата земја повеќе не постои правен поредок. Постојаното прекршување на законите мислам дека е еден од поголемите револти кај граѓаните што излегуваат на улица. Еден од поголемите револти кај мене е тоа што не сакам повторно да му се случи на градот Скопје 2014, и за сиот тој условно кажан барок и неокласицизам кој се случува во 21 век. Јас се надевам дека сè повеќе народ ќе излегува на улиците за да нè видат дека незадоволството е сè поголемо“ – Дамјан Каранфилов.

  Наташа Стојановска

  „Доволно е веќе од преговарање и договарање, кога ништо не се почитува. Не може само да се седнува на маса и да се преговара, а потоа да се прекршуваат тие преговори. Сè се прави како некоја маска во моментот, а потоа се тера по старо. Токму за овие протести, причина е аболицијата на криминалците, попречувањето на работата на СЈО, меѓутоа протестираме со моите колеги од минатата година, против екстерното тестирање и реформите во образованието. Секој проблем само се надоврзува, се продаблочува, а не се решава. Да не зборувам за градбите и за сите глупости што се прават, ако почнам да набројувам, не знам дали ќе завршам до крајот на протестот“  – Наташа Стојановска.

  Сафет Салиевиќ

  „Ние излегуваме за слобода на сите граѓани на оваа држава. Оние кои не учествуваат на овие протести не знаат дека ако ние завршиме на улица, или во затвор, следни ќе бидат тие, бидејќи окупаторот е окупатор, тој не те гледа како човек, тој те гледа како пари, како хартија. Ние сме слободни луѓе и немам намера да живеам за нечиј интерес, или пак, да работам за некој што ме уништува секој ден“– Сафет Салиевиќ.

  „Протестирам затоа што целокупната ситуација во државата веќе навистина не се трпи, сиромаштијата владее и сè повеќе се продлабочува, а политичарите редовно прават глупости. Редно беше на овој начин да почнеме да ги казнуваме. Имам надеж дека луѓе ќе си дадат оставка поради својата неодговорност, но не знам дали баш го очекувам тоа, бидејќи знам дека тие што се неодговорни само ја зголемуваат својата неодговорност, не ја намалуваат, така што не знам што да очекувам“ – Никола Штериов.

  Протестите продолжуваат и денеска, пред Специјалното јавно обвинителство, во 6 часот попладне.

  Е.П.

 • [Galeri] Qytetarët  e #Revolucionittë Larmë (#ШаренатаРеволуција):Protestojmë kundër padrejtësisë, kërkojmë liri

  Liri, drejtësi dhe jetë pa libreza partiake janë shkaqet kryesore për të cilat numër i madh i qytetarëve tani më nëntë ditë me radhë dalin të protestojnë nëpër rrugët e Shkupit.

  “Pse ngjyrosim?Ngjyrosim në shenjë revoltë, në shenjë proteste, në shenjë revolte ndaj korrupsionit dhe varfërimit të popullit të mëshiruar në projektin Shkupi 2014. Mllefi jonë dhe tullumbacet me ngjyra i adresohen vetëm simboleve dhe përgjegjësve në  lidhje me vendimet këto shuma jo racionale të shkurtohen nga xhepat tonë, të qytetarëve”, thonë nga iniciativa qytetare jo formale #Protestoj (#Протестирам).

  Falja e politikanëve dhe funksionarëve të cilët janë nën hetim për kryerjen e veprave penale i bashkoi qytetarët të shprehin revoltën e tyre kundër këtij pushteti, thonë një pjesë e demonstruesve për Radio MOF. Në vazhdim, ata japin përgjigje në pyetjen pse#protestoj dhe çfarë presin nga #RevolucioniLaraman:

  Stefan Cvetkovski, Elena Perovska

  “Protestoj kundër padrejtësisë së këtij shteti dhe thjesht largimit të të rinjve nga ky mjedis i keq.Pres numri i njerëzve të jetë sa më masiv, protesta të qeta, asnjë lloj problemi, asnjë lloj hedhje fjale për atë nëse janë Shqiptarë ose Maqedonas, të gjithë jemi një dhe këtu jemi që ta çlirojmë shtetin nga këto pranga” – Stefan Cvetkovski.

  “ Nëse Gruevski dhe kjo qeveri janë sinonim për korrupsion, Damblladori është sinonim i lirisë” – Elena Perovska.

  Sandra N

  “Protestoj sepse besoj në drejtësi dhe besoj se të gjithë njerëzit janë të barabartë dhe duhet të gjykohen dhe dënohen në mënyrë të njëjtë dhe se të gjithë duhet ti gëzojnë absolutisht të gjitha të drejtat, si të gjithë. Nga protestat pres të ndryshohet situata, pres presidenti të japë dorëheqje dhe pres përfundimisht të nxjerrim shtetin në rrugë të drejtë. Konsideroj së edhe vullneti i popullit është i pastër, për shkak se këto protesta dallojnë shumë nga të gjitha të tjerat që i kemi pasur më parë. Për dallim nga protestat e kaluara kur gjatë ditës së parë kishte më shumë njerëz, por pastaj nuk vinte asnjë, kësaj here është shumë më ndryshe. Mund të themi se ditën e parë kishte më pak njerëz krahasuar më të gjitha ditët tjera. Numri rritet për ditë dhe kjo është një shenjë e mirë” – Sandra N.

  Denis Jankullovski

  “Protestat janë kundër kësaj qeverie kriminele e cila na e shkatërroi jetën këto dhjetë vjet, Protestat janë për fëmijët e mi, të mos i përzë nga shteti. Protestat janë që të mund të bëhet diçka, të korrigjohet sa është e mundur, të përjetojmë edhe ne një të ardhme të ndritshme. Kjo është ndjenjë e cila thjesht më detyron të dal dhe të protestoj për ditë. Besoj se zëri i popullit megjithatë do të fitojë” – Denis Jankullovski.

  Vllado Nikollovski

  “Protestoj sepse kjo qeveri jo demokratike miratoi vendim të falë hajdutë. Ka njerëz që për imtësi vuajnë dënim me burg pesë deri në gjashtë vjet. Nuk mund të vazhdojë më kështu, Kam dy vajza, njëra është me Fakultet Ekonomik, tjetra me Fakultet Filozofik. Nuk kanë librezë partiake dhe nuk i pranojnë. Unë dal për shkakun e tyre, ti mbështes ato.Ashtu që, derisa kjo qeveri nuk bie, unë jam këtu në rrugë” – Vllado Nikollovski.

  Zoran Kardulla

  “Për ditë dal në rrugë unë dhe familja ime, para së gjithash për të ardhmen e fëmijëve.Kam vajzë me nevoja të veçanta, asnjë institucion nuk funksionon, nuk shoh të ardhme për  vajzën time, për momentin në Maqedoni. Vajza tjetër studion, arsimi është katastrofë. Kjo nuk është e ardhmja të cilën dua ta kenë, nëse nuk ndryshon do të kisha dashur të largohen prej këtu, sado keq të jetë kjo për një prind. Fillimisht pres, të gjithë  të përgjigjen për veprat e tyre kriminele, pa dallim cilës parti i takojnë. E dyta, të kthehen të gjitha paratë e vjedhura, nëse është e mundur një gjë e tillë, prandaj edhe e mbështes Prokurorinë Publike Speciale. Pastaj të fillojmë nga ai minusi i thellë të kthehemi në një normale” – Zoran Kardulla.

  Damjan Karanfillov

  Përpos faljes së politikanëve nga Ivanov, mjafton të thuhet se në shtetin tonë nuk ekziston më rend juridik.Shkelja e vazhdueshme e ligjeve, mendoj se ka shkaktuar një revoltë të madhe te qytetarët që dalin në rrugë. Një nga revoltat më të mëdha të unë është shkaktuar nga fakti se nuk dua përsëri qytetit ti ndodhë Shkupi 2014 dhe për gjithë atë kushtimisht thënë barok stil dhe neoklasicizëm i cili po ndodh në shekullin 21. Unë shpresoj se gjithnjë e më tepër popull do të dalë në rrugë që të  shohin se pakënaqësia është gjithnjë e më e madhe” – Damjan Karanfillov.

  Natasha Stojanovska

  “Mjaft më me negociata dhe marrëveshje, kur asnjë gjë nuk respektohet. Nuk mundet vetëm të ulen të tavolinë dhe të negociojnë ndërkaq më pas të njëjtat ato negociata shkelen.Gjithçka që po ndodh për momentin është si një maskë, pastaj çdo gjë me të vjetrën. Pikërisht për këto protesta, shkaku është falja e kriminelëve, pengimi i punës së PPS, mirëpo me kolegët e mi protestojmë nga viti i kaluar, kundër testimit ekstern dhe reformave në arsim.Çdo problem vetëm ndërlidhet, thellohet dhe nuk zgjidhet.Mos flas për ndërtimet dhe të gjitha marrëzitë që bëhen, nëse filloj të numëroj, nuk e di nëse do të përfundoj deri në fund të protestës” – Natasha Stojanovska.

  Safet Salieviq

  “Ne dalim për liri, për të gjithë qytetarët e këtij shteti.Ata të cilët nuk marrin pjesë në këto protesta nuk e dinë se nëse ne përfundojmë në rrugë, ose në burg, të radhës do të jenë ata, për shkak se okupuesi është okupues, ai nuk të sheh si njeri, ai të sheh si para, si letër.Ne jemi njerëz të lirë dhe nuk kemi për qëllim të jetojmë për interesin e dikujt, ose, të punoj për dikë që më ka shkatërruar për ditë” – Safet Salieviq.

  Nikolla Shteriov

  “Protestoj sepse e gjithë situata në shtet vërtet nuk mund të durohet më, mbretëron varfëria dhe gjithnjë e më tepër po thellohet, ndërsa politikanët rregullisht bëjnë marrëzira. Ishe e udhës në këtë mënyrë të fillojmë ti dënojmë. Kam shpresa se njerëzit do të japin dorëheqje për shkak të pa përgjegjësisë së tyre, por nuk e di a të pres një gjë të tillë, për shkak se e di ata që janë të pa përgjegjshëm vetëm e rrisin papërgjegjësinë e tyre, nuk e reduktojnë, ashtu që nuk e di çfarë të pres” – Nikolla Shteriov.

  Protestat vazhdojnë edhe sot, para Prokurorisë Publike Speciale, me fillim në ora 6 mbas dite.