[Галерија] Фукушима, пет години подоцна: природата против цивилизацијата

Полскиот фотограф Аркадиуш Подњесински ја посетил „зоната на исклученост“ во близина на нуклеарната централа во Фукушима, Јапонија, во која се случи хаварија како последица на земјотрес и цунами во 2011 година. Пет години по несреќата, поради која беа евакуирани 100 000 луѓе, вегетацијата ги проголтува остатоците од цивилизацијата во озрачената област, претворајќи ја во морничав, постапокалиптичен пејсаж.

fkshm-1

fkshm-4

fkshm-9

fkshm-8

fkshm-7

fkshm-6

fkshm-5

 

fkshm-3

Фотографот Подњесински покажува мерење од 6.7 микросиверти – висока и опасна доза радијација

fkshm-10