[Галерија] Фотограф дави „сирени“ во пластични шишиња да предупреди за загадувањето на океаните

Фотографот Бенџамин Вон Уонг од Монтреал, со својот проект Mermaids Hate Plastic (Сирените мразат пластика) се обидува да ја зголеми глобалната свест за загадувањето на океаните и морињата со ѓубре.

Статистички, еден жител на Северна Америка користи околу 167 пластични шишиња годишно, а додека наполни 60 години, ќе има употребено околу 10 илјади. Поради тоа, Вон Уонг позајмил 10 илјади пластични шишиња од Центарот за менаџмент со ѓубре Томра, однел се во складиште и започнал да работи со голема група соработници.

Во период од неколку дена, успеал да ги извадат етикетите и капачињата и да ги исчистат сите шишиња, со помошта  на десетина волонтери.

„Промените се случуваат кога индивидуи се сплотуваат за да се борат за нешто во што веруваат“, вели фотографот.

Крајниот резултат е серијал со вчудовидувачки и естетски богати фотографии, кои зборуваат за проблемите со загадувањето. Дополнително, фотографот започнал и завет за повторно користење на пластичните шишиња на Change.org.

Пластиката во океаните предизвикува многу повеќе од загадување на водата. Ослободува токсини кои можат да ги загадат изворите со вода, а негативно влијае и на квалитетот на воздухот.

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-4

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-1

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-5

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-9

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-7

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-8

mermaids-hate-plastic-pollution-benjamin-von-wong-3