[Галерија] Дизни авангарда од Зоран Кардула  

Уметникот, графички дизајнер и активист Зоран Кардула објави нова галерија преку boredpanda, повторно забавна комбинација од два различни стила, кои доаѓаат од ист временски период, но од два различни делови од светот.

Од една страна, филмски постери кои се од руската авангарда, која го достигна својот врв меѓу 1917 и 1932 година. Ова движење направи огромно влијание врз дизајнот на филмските постери. Од друга страна, тука се Мики Маус и неговите пријатели, анимирани ликови од 1928 година. Тие сè уште се популарни ширум светот и се познати од секоја генерација.

„Тоа е чудна комбинација, но некако функционира“, соопштува Кардула.

Погледнете ги овие 10 филмски постери од ликовите на руската авангарда и ликовите на Волт Дизни.

Kafe Falconi

Five minutes

Moulin Rouge

The living corpse

Six girl & seeking shelter

Fragment of an empire

Turksib

The man with the movie camera

Man of fire

Cement