[Галерија] Дизајнерка создава модерна облека од ѓубре извадено од океаните

Уметницата Марина Де Бри од Сиднеј го трансформира ѓубрето кое го наоѓа во океанските води или исфрлено на плажите во модерна облека, или како што таа ја нарекува – „trashion“.

Де Бри е гласен активист против загадувањето на океаните и се надева дека нејзината уметност ќе покаже „како ѓубрето кое го создаваме се враќа и не прогонува“.

За своите креации, таа користи се што може да пронајде: пластични ленти и ќеси, тениски топчиња, рибарски мрежи, капачиња и пластични шишиња, прибор и чинии за јадење, како и стиропорни чаши за една употреба.

Фотографиите и колекцијата на нослива облека на Де Брис, „Beach Couture: A Haute Mess“, ќе бидат изложени во Сиднеј месецов.