[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

Околу Лондонската кула се поставени 888 246 рачно изработени булки, секоја од нив претставувајќи го згаснатиот живот на луѓето кои починале во Првата светска војна пред 100 години.

Првата булка беше поставена на 5 август, првиот ден откако Велика Британија целосно учествувала во војната, а последната булка ќе биде поставена на 11 ноември, Денот на примирјето.

Инсталацијата се протега на 16 хектари или 16 фудбалски игралишта. Булките се рачно изработени од дизајнерот Пол Куминс, а нивното поставување го дизајнирал Том Пајпер. Тимот волонтери вклучен во оваа акција работел ден и ноќ во поставувањето на секој цвет. За изработката биле потребни 90 тони челик.

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

[Галерија] 888 246 керамички булки во чест на загубените животи во Првата светска војна

Извор