Францускиот филм „Татко“ е победник на фестивалот „Анимакс“

Францускиот анимиран филм „Татко“ на Сантјаго Буграсо ја освои првата награда, „Златна тула“, на четвртото издание на Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс“, што се одржуваше од 4 до 6 декември во Кинотека на Македонија.

На затворањето на фестивалот, беа доделени и останатите награди. „Сребрената тула“ му припадна на „Човек на столчето“ во француско-јужнокорејска продукција, а „Бронзената Тула“ на „Кастиљо и наоружаниот“ од Бразил.

За најдобар филм за деца, пак, беше прогласен „Семејството вселенски кучиња“, а наградата ја прими гостинот од Русија, Андреј Рубетској, кој е дел од тој проект. За него гласаа дечињата во трите фестивалски денови.

Оваа година мото на фестивалот е „Ако сите светат, ти блескај“. На четвртиот „Анимакс Скопје Фест“ беа прикажани 52 филмови, од кои 44 за возрасни и осум за деца. Се пријавија 326 анимации од 52 земји во светот, а селектор на програмата беше Благоја Куновски Доре.

Извор: Плусинфо