Франција ќе им дава 1000 евра на градовите за секој прифатен бегалец

Министерот за внатрешни работи на Франција, Бернар Казенев одржа средба со градоначалниците на 700 француски градови кои се подготвени да прифатат бегалци, на која најави дека за секој прифатен бегалец ќе добијат по 1000 евра помош од државата.

Станува збор за додатна помош, наменета за јавните и привтаните сопственици за сместување на бегалците. Според Казенев, можат да бидата користени и фондови за инвестирање за поголеми операции за создавање на нови локали за сместување на бегалците.

Наскоро премеирот Мануел Валс ќе ја обелодени програмата за прифаќање на бегалците, бидејќи сегашните центир со вкупно 25000 места, нема да бидат доволни за да ги прифатат бегалците. Претседателот Франсоа Оланд неодамна изјави дека државата ќе прими 24 000 бегалци во наредните две години, вклучително и групата која пристигнува од Минхен оваа недела.