[Фото] Куќа вградена во карпа на Егејското море

Група на грчки архитекти, кои се дел од Отворената платформа за архитектура дошле до идеја да вметнат куќа во карпа што директно излегува на Егејското море.

Моделот на куќата кој поред архитектонскиот јазик се нарекува „casa brutale“ е знак на едноставност и хармонија во современата архитектура. Концептуалното живеалиште е простор за живеење со можност за приспособување со надворешната средина, но сместено во високите карпи на Егејското море. Ова идејно решение сепак се уште не е изградено.

Домот е изграден од едноставни материјали како дрво, стакло и суров бетон, ставајќи акцент на пејзажот и океанот.