Фински бенд со членови кои имаат пречки во развојот се пријави за Евровизија

Фински панк бенд чии членови имаат пречки во развојот се пријавија да настапат на Евровизија со цел да се подигне свеста за Дауновиот синдром.

PKN (Pertti Kurikan Nimipaivat), чии членови живеат со Даунов синдром и аутизам ќе се натпреваруваат со 17 други бендови за претставување на Финска на овогодинешното издание на Евровизија кое ќе се одржи во Виена.

Крајната одлука ќе ја имаат финските ТВ гледачи, но групата веќе е возбудена за процесот и се надева дека ќе стигне до големата завршна фаза.

Pertii Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto и Toni Valitalo веруваат дека со појавувањето на Евровизија ќе помогнat да се зајакне поддршката за социјалните програми со цел луѓето да бидат повеќе информирани за Дауновиот синдром.

Тие првпат се собрале на работилница за возрасни лица со интелектуална попреченост каде одлучиле да се претстават со песната „Aina Mun Pitaa“ („Јас секогаш морам“).

PKN  го објави филмот „The Punk Syndrome“ во 2009 година за да се прикаже како лицата со посебни потреби ја користат музиката за да се изразат себеси и да ги подобрат нивните животи.

Извор: Independent