Final Fantasy XI го означи крајот на PlayStation 2

Пред шеснаесет години, Sony ја лансираше најуспешната конзола за видео игри на сите времиња, PlayStation 2. Денес, оваа конзола е повлечена од интернетот, што го одбележа крајот на една ера во гејминг индустријата.

И покрај тоа што, компанијата веќе три години не произведува нови примероци од конзолата, дури овој викенд беше исклучен последниот сервер за PlayStation 2. До четвртокот, се уште беа активни серверите за играта Final Fantasy XI.

Конзолата излезе во времето кога Sony целосно доминираше на пазарот. PlayStation 2 успешно функционираше на исто ниво со Nintendo: GameCube, Sega: DreamCast и Xbox.

Популарноста на конзолата предизвика дизајнерите за видео игри да издадат 11.000 игри за неа и продажба од над 1,5 милијарди продадени копии на видео игри. Најпродавана игра со 17,33 милиони продадени примероци е Grand Theft Auto: San Andreas, а во првите 10 се Gran Turismo, Metal Gear Solid и Final Fantasy „серијалите“.