Филмот „Господ постои, името и е Петрунија“ во главна конкуренција на Берлиенале

Со филмот „Господ постои, името и е Петрунија“, македонската режисерка Теона Стругар Митевска ќе се претстави во главната програма на Берлинскиот филмски фестивал. Филмот ќе се натпреварува за наградата „Златна мечка“.

Ова е за првпат по долги години, македонски филм да се најде во главна конкуренција на еден од најголемите филмски фестивали.

Филмот е снимен целосно во Штип, а е во копродукција на пет земји со вкупен буџет од милион и 400 илјади евра, од кои 485 илјади се од Агенцијата за филм.

Својата светска премиера ќе ја има на фестивалот во Берлин на 10-ти февруари, по што ќе следува негово прикажување и во Македонија.