Фестивал на монодрама во Битола од 24 до 28 април

Во организација на Центарот за култура од Битола од 24 до 28 април, ќе се одржи 17-от по ред интернационален Фестивал на монодрама.

На фестивалот ќе учестуваат 13 претстави, од кои десет во официјална конкуренција и три вон конкуренција.

Претставите доаѓаат од седум држави: Романија, Израел, Русија, Србија, Хрватска, Бугарија и Украина. На фестивалот ќе бидат прикажани и три македонски претстави, од кои една ќе биде фестивалска премиера.

Станува збор за претставата „Делириум Тременс“ на Народниот театар „Војдан Чернодрински“ од Прилеп во изведба на Игор Трпчески.

„Ова е единствениот фестивал во нашата држава кој ја промовира монодрамата како форма и еден од најстарите на Балканот. Досега на фестивалот се претставиле над 50 држави од целиот свет со навистина квалитетни остварувања кои го надминуваат бројот од 200 претстави“, вели Борче Димитровски, директор на Центар за култура Битола.

Учесниците ќе се борат за престижната награда „Гран при“ која ќе ја додели меѓународно жири на чело со претседателот Јуриј Назаров од Русија. Селектор на фестивалот е познатиот битолски актер Петар Мирчевски.

Фестивалот ќе го отвори претставата „Животот на Молиер“ во режија на Александар Поповски а во изведба на МНТ Скопје.

Фестивалот на монодрама Битола е поддржан од Министерството за култура и Општина Битола.