Европски филм за млада публика во четири градови во Македонија

Здружението на филмски продуценти на Македонија МЗФП Скопје од денеска до 19 ноември ќе бидат прикажани три европски филмови во четири градови во Македонија.

Во Неготино, Гостивар, Радовиш и Струга во два, односно три дена ќе бидат прикажани следните филмови:

– „Младешка самотија“ – француски документарен филм, во режија на Клер Симон, 2018 година;

– „Крај мене“ – романски игран филм во режија на Теди Некула, 2017 година;

– „Стрикер (натрапник)’’ – швајцарски игран филм во режија на Питер Луизи, 2017 година

„Преку овој проект сакаме да и презентираме на младата публика филмови кои се различни од холивудските и да ги запознаеме со културните вредности од европските земји, но и да им ја доближиме европската кинематографија“, се вели во соопштението.