ЕУ парламентот повика „Ајфон“ и „Андроид“ телефоните да користат ист полнач

ЕУ пратениците со големо мнозинство во четвртокот повикаа да се воспостави заеднички полнач за сите производители на мобилни уреди ширум Европа, со цел да се намали отпадот од каблите, објави Ројтерс.

Членовите на Европскиот парламент гласаа со 582-40 „за“ резолуцијата со која се повикува Европската комисија, која подготвува закони на ЕУ, да обезбеди можност за потрошувачите во ЕУ повеќе да не купуваат различни полначи со секој нов уред.

Комисијата треба да донесе нови правила до јули, се вели во резолуцијата на пратениците.

Според резолуцијата, доброволните договори во индустријата значително го намалиле бројот на полначи, но не резултирале во еден заеднички стандард.

Електронскиот отпад, се вели во резолуцијата, е околу 16,6 килограми по жител на ЕУ во 2016 година, односно вкупно 12,3 милиони тони, што е непотребно голема количина.

Ваквиот заеднички полнач најмногу би влијаел на „Епл“, бидејќи „Ајфон“ телефоните и повеќето нејзини производи се напојуваат преку т.н. „Lightning“ кабел, додека уредите на „Андроид“ се напојуваат со USB-C конектори.

„Епл“ минатата недела рече дека индустријата веќе се придвижува кон USB-C, а регулативата за присилување „ќе ја задуши иновацијата и би донела штети на европските потрошувачи“. Наглиот прекинувач сам по себе ќе резултира во планини на е-отпад, се вели во извештајот.

Европската комисија повеќе од една деценија врши притисок за заеднички полнач за мобилните уреди.