„Есма, постоиме и ќе постоиме“ – транспарент на куќата на Реџепова

„Есма, постоиме и ќе постоиме“ – ЛГБТ активисти истакнаа транспарент со овој текст на куќата на Есма Реџепова на Скопското кале, како одговор на нејзините изјави дека Евровизијата ја организираат истите оние кои ги организираат геј парадите ширум светот.


Изјавата на Реџепова за српски „Курир“ вчера предизвика и реакција од невладината организација ЦИВИЛ:

-Користењето имиња и навреди за ЛГБТ заедницата е она што официјалната политика на Македонија не се осмелува да го формулира на таков примитивен и вулгарен начин, но тие сигурно го мислат тоа, ако го цениме нивниот став врз основа на нивните активности и практики. Суштината е иста. Исто како што на провладиниот круг на самопрогласените новинари и интелектуалци го кажува она што политичката елита на власт го мисли, па Есма го тресна она што го тресна. Тоа не е првпат. И не е последен пат. ЛГБТ прашањето не е ни единствениот проблем во овој контекст“, се вели во реакцијата на ЦИВИЛ.