ЕП го суспендираше полскиот европратеник поради сексизам

Европскиот парламент го суспендираше полскиот пратеник на десет дена откако за време на дебата изјави дека жените треба да бидат платени помалку, бидејќи се послаби, помалку интелигентни и помали од мажите.

Претседателот на парламентот, Антонио Тајани рече дека Јануш Корвин-Микке ќе биде суспендиран од парламентарните активности десет дена, нема да добива надомест 30 денови и ќе биде отстранет од претставување на законодавниот дом една година.

За време на дебата што се одржа на 1 мај, посветена на родовиот јаз во платите, Корвин-Микке, радикален десничар кој води помала партија рече: „Секако дека жените мора да заработуваат помалку од мажите бидејќи тие се послаби, помали и помалку интелигентни“.

Тајани рече дека тој „нема да толерира такво однесување“ и додаде дека „со навредување на сите жени, „Корвин-Микке покажал непочитување кон нашите најосновни вредности“.