„Emoji Nation“ – интервенции на украинска авторка во познатите уметнички дела

Модерното интернет време донесе и нов начин на изразување, па чувствата честопати се искажуваат со „emoji“- интернет симболите за емоции и фрази. Со еден допир на тастатурата, лесно се информираат останатите за тоа кој е тажен, а кој весел. Но овие симболи киевската уметница Nastya Ptichek ги искористи за своите дела и нејзиниот арт-проект „Emoji-Nation,” кој ја инкорпорира компјутерската технологја во класичните слики.

emoji.art_.16.91

Ptichek вели дека „сфатила дека стандардните  iOS симболи цврсто се вклопуваат во делата на познатите сликари. Таа ја направи “emoji“ верзијата на познатото дело на Еdvard Munch, The Scream.

[Галерија] „Emoji Nation“ - интервенции на украинска авторка во познатите уметнички дела

 Во своите дела таа користи и текстовите од известувањата и предупредувањата кои се јавуваат при користење на социјалните мрежи, Гугл и други интернет симболи.

Погледнете дел од она што го работи киевската авторка:

8

9

2

4

5

6

7

Извор: Mashable