Едвард Сноуден избран за ректор на Универзитетот во Глазгов

„Дошепнувачот“ од американската национална агенција за безбедност, Едвард Сноуден изјави дека е почестен што студентите на Универзитетот во Глазгов го избрале да биде нивен ректор за следните три години, објави Гардијан.

Едвард Сноуден избран за ректор на Универзитетот во Глазгов

Во изјавата за весникот, Сноуден ја опиша како храбра и историска одлуката за поддршка на академската слобода.

„Во еден свет каде што толку многу од нашиот развој, размислувања, барања и планови мора да бидат доверени на отворениот интернет, масовниот надзор не е едноставно прашање на приватноста, туку на академската слобода и човековата слобода”, рече Сноуден.

Гласањето всушност е симболично, бидејќи Сноуден е малку веројатно дека ќе биде во позиција да работи како ректор, бидејќи во моментот е во Русија и нема да може да ги претставува студентите на состаноците на Универзитетот.

Тој е баран од страна на САД за протекување на десетици илјади документи на новинарите поврзани со масовното шпионирање и следење на комуникации од страна на САД и нивните сојузници и му е одобрен привремен азил во Русија.