Документарецот за поранешниот уругвајски претседател Хозе Мухика вечерва на Скопски филмски фестивал

Програмата на Скопски филмски фестивал вечерва продолжува во кино Фросина, Кинотека и Котур.

Како дел на Гала програмата вечерва (23 април) во кино Фросина, со почеток во 18 часот ќе биде прикажан филмот „Ел Пепе еден возвишен живот“ во режија на Емир Кустурица. Документарецот за последниот претседател на Уругвај истражува зошто приказната на Хозе „Пепе“ Мухика е единствена: скромен човек кој стана претседател на земјата и остана верен на своите верувања, а во исто време прифати и промена. Ова е приказна за политички активист и поранешен герилски борец од латиноамериканската левица. 

Во рамките на програмата Посебни проекции на Скопскиот филмски фестивал, вечерва 23 април (вторник) во 20 часот во кино Фросина, ќе биде прикажан документарниот филм за раскошната изведба на модното шоу наречено „Модно фрик шоу” на Жан Пол Готје, еден од најистакнатите и највпечатливите француски дизајнери на висока мода, препознатлив по неговите импресивни и субверзивни креации.

Веднаш по проекцијата на филмот ќе се одржи дискусија на тема „Модата и родовиот идентитет” со специјалната гостинка Луиз Валенберг, професорка по модни студии во Центарот за модни студии при Универзитетот во Стокхолм, и поранешна директорка на Центарот. Нејзините истражувања се фокусираат на родовиот идентитет, сексуалноста, класите и етносот во областа на модата и филмот.

 Разговорот ќе го води Кристина Глигоровска, модна истражувачка, членка на француската мрежа за модно истражување – Culture(s) de Mode. Нејзината експертиза е анализа на модата како мултидисциплинарна област, со фокус на врската меѓу модата, телото и технологијата.

Програма за 23 април:

Кино Фросина

18:00 ЕЛ ПЕПЕ, ЕДЕН ВОЗВИШЕН ЖИВОТ /PEPE, A LIFE SUPREME

Serbia, Argentina, Uruguay, 2018, 74 min. документарен филм

Режија/Director: Emir Kusturica

Улоги/Cast: Pepe Mujica

 

20:00 ФРИК И ШИК / FREAK AND CHIC France, 2018, 93 min.

документарен филм

Режија/Director:Yann L’Hénoret

Дискусија

Кинотека на Северна Македонија

18:00 СИБЕЛ / SIBEL Turkey, France, Germany, Luxembourg, 2018, 95 min.

Режија/Director: Guillaume Giovanetti, Cağla Zencirci

Улоги/Cast: Damla Sönmez, Emin Gürsoy, Erkan Kolçak Köstendil

 

20:00 ЕВРЕИТЕ ДОАЃААТ /THE JEWS ARE COMING

Yugoslavia, 1992, 101 min.

Режија/Director: Prvoslav Marić

Улоги/Cast: Mladen Andrejević, Meto Jovanovski, Liljana Bićanin

 

22:00  АНГЕЛОТ / THE ANGEL Argentina, Spain, 2018, 118 min.

Режија/Director: Luis Ortega

Улоги/Cast: Lorenzo Ferro, Chino Darín, Daniel Fanego

 

Кафе – кино Котур

 20:00 ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ I

Програмата, распоредот, податоци за филмовите и настаните видете ги на следниот ЛИНК.