Документарец за забранетата техно сцена во Иран

Новиот документарен филм „Raving Iran“, ја истражува иранската алтернативна сцена каде што во тешки околности се случува експанзија на техното. Филмот ги следи животите на двајца ирански диџеи, Анош и Араша кои ризикуваат затвор, претепување и смрт за да ги остварат своите соништа.

Во Иран западната музика е службено забранета на сите телевизиски и радио програми уште во 2005 година, кога Махмуд Ахмадинеџад беше избран за претседател. Пуштањето ваква музика во јавност се казнува со каменување, камшикување, а во некои случаи е предвидена и смртна казна.

Во трејлерот за филмот диџеите прераскажуваат колку пати се претепани, речиси до смрт, како и за сите оние работи низ кои морале да поминат за нивната страст кон техно музиката да остане тајна.

Филмот го направи швајцарската режисерка Сузан Реџина Мер. Врвот на филмот е моментот кога двајцата диџеи, уморни од сокривање од полицијата и стагнацијата на нивната кариера, одлучуваат да организираат манична техно журка под мошне опасни околности во пустината.

Погледнете ја најавата за филмот:

RAVING IRAN Trailer (facebook.com/RavingIran; www.ravingiran.com) from Christian Frei on Vimeo.

Извор: Dancingastronaut.com