Доделени наградите за есеј во чест на претседателот Борис Трајковски

Во пресрет на одбележувањето 10 години од трагичната смрт на претседателот Борис Трајковски, денеска беа доделени наградите за најдобар есеј, на тема „Верувам во Македонија“, од конкурсот на Министерството за образование и наука, кој траеше од 28 јануари до 10 февруари.

Фото: МИА

Пристигнале 117 есеи инспирирани од делото на Трајковски, од кои 94 ги исполнувале критериуите и биле оценувани од комисија.

Првата и третата награда ја добија ученички од гимназијата „Јане Сандански“ во Струмица, каде средното образование го завршил поранешниот претседател: Катерина Караманова (трета година) доби прва награда за есејот „Пиреј“, а матурантката Елизабета Муканова за есејот „Детелинка“ ја доби третата награда.

Втората награда и припадна на Марија Колевска, ученичка во прва година во средното скопско училиште „Михајло Пупин“, авторка на есејот „За Македонија“, пишува МИА.

Наградите, кои се состојат од таблет-компјутер, монографија за претседателот Борис Трајковски и паричен дел од 15.000, 10.000 и 5.000 денари, им ги врачи министерот Спиро Ристовски, а од име на фондацијата „Борис Трајковски“ им ги честиташе сопругата на Трајковски, Вилма.