Доделен првиот зелен картон на фудбалски натпревар

Кристијан Галано, напаѓачот на италијанскиот второлигаш Виченца, ќе остане запишан во историјата на фудбалот како прв играч кој од судијата добил зелен картон за фер-плеј.

На натпреварот против Ентела, тој го корегираше судијата дека досудениот корнер за неговиот тим, всушност е гол-аут за противникот.

Претседателот на Виченца, Андреа Абоди, го нарече гестот „симболичен момент од огромно значење за италијанскиот фудбал“ и „пример кој мора да се следи“.

Зелениот картон за посебни примери на фер-плеј формално, за прв пат, беше воведен во втората италијанска лига во јануари, но досега не беше покажан ниту еднаш.