ДИЖС: 20.000 евра казна за испуштање мазут во реката Вардар

По пријава од граѓани за излеана темна дамка во реката Вардар кај Градско, Државен инспектор за животна средина (ДИЖС) темелно ги истражило можните извори и утврдило дека излевањето потекнува од оранжериите Вардар АД од Градско.

„Според информациите, мазутот не се користел и истекувањето се случило од небрежност и неодржување на складиштето со преостанатите резерви. За правното лице е изречена казна од 20.000 евра во денарска противвредност за загадување на површински води, согласно Законот за води“, соопштува ДИЖС.

Од таму велат дека наредено е и чистење на остатоците од излевањето во кругот на оранжериите, како и склучување договор со компанија лиценцирана за транспорт и отстранување на опасен отпад.

„Наредниот ден е извршен и дополнителен контролен надзор при кој е утврдено дека правното лице има постапено по наредбата“, велат од ДИЖС.