Десет дена убав филм на ИФФК „Браќа Манаки“

Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ годинава ќе се одржи од 18 до 27 септември. Наместо седум, фестивалот ќе трае десет дена со збогатена програма. Мотото на фестивалот годинава е „Филмот е убав“ (Film Is Beautiful). Директорот Димитар Николов, на денешната прес конференција информираше за двете нови програми што ќе бидат вклучени на фестивалот, „Нов европски филм“ и „SЕЕ Camera“.

„Програмата „Нов европски филм“ ја воведуваме со цел да привлечеме млади филмски автори кои своите први филмови би ги прикажале премиерно, а на фестивалот би му овозможиле нови можности за финансирање од европските фондови, како и побрза категоризација . За оваа програма ќе се грижи селекторот Дејан Трајкоски. Со програмата „SEE Camera“ сакаме да ја промовираме работата на авторите и кинематографите од Југоисточна Европа, а за неа ќе се погрижи Саша Станишиќ“, изјави Николов.

На оваа конференција за печат беше објавено и продолжувањето на успешната соработка со официјалниот партнер на Фестивалот – Вип оператор, компанија која по шести пат се вклучува во поддршката на ИФФК „Браќа Манаки“.

Интернационалниот Фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ се одржува секоја година во Битола, организиран е од Друштвото на филмските професионалци на Република Македонија. Стожер на фестивалската програма е категоријата„Камера 300“ – официјалниот натпревар на долгометражни филмови од најновата европска и светска продукција. Директорите на фотографија на филмовите кои учествуваат во оваа категорија добиваат Златна, Сребрена и Бронзена камера. Составен дел од фестивалот е и документарната програма. На „Браќа Манаки“ се организираат и работилници, семинари, промоции и изложби. Фестивалот доделува и Награда за животно дело. Со својата впечатлива програма, која од година в година станува сѐ побогата, Фестивалот е атракција, како за филмаџиите така и за филмофилите од целиот свет.