Демонстранти во Рио го изгасија олимпискиот пламен

Штафетата за палење на олимпискиот пламен беше прекината од наставници кои штрајкуваат, откако беше внесена во Рио де Жанеиро. Видео снимка од демонстрациите покажува дека пламенот бил изгаснат, а атлетичарот кој го носел бил однесен на безбедно.

Инцидентот предизвикал привремено стопирање на церемонијата и неколку атлетичари да се откажат од штафетата. Демонстрантите фрлале со камења кон автомобилите, а полицијата одговорила со солзавец и спреј за самоодбрана. За да одбегнат понатамошни проблеми, маршрутата била сменета и штафетата скратена.

Портпарол на Олимписките игри во Рио, Филип Вилкинсон, објаснил дека има резервни осум факели. „Факелот често се гасне и повторно се пали. Но, пламенот никогаш не згаснува“.

Демонстрацијата била организирана од наставници на штрајк, кои протестираат бидејќи не добиле плата два месеци. Причина за тоа е празната каса на државата Рио, која речиси банкротираше токму поради Олимписките игри.