Дебата во Нов Зеланд за да им се даде на граѓаните основен приход

Нов Зеланд би можела да стане една од првите развиени земји што вовеле основен приход за граѓаните. Лидерот на опозицијата Андреј Литл, изјави дека неговата партија ја разгледува идејата, како дел од предлозите за борба против невработеноста.

Граѓанскиот приход, исто така, познат како универзален основен приход, вклучува основна, безусловна, фиксна уплата на секој човек во земјата од државата, во замена за поволности. Литл потврди дека неговата партија ќе расправа за идејата на нивната конференција кон крајот на месецот.

„Прашањето е дали имате систем што поддржува основен приход, што значи дека секој пат кога луѓето ќе престанат да работат, треба да поминат низ долги разговори, повеќе бирократија, повеќе формулари за пополнување, додека се обидуваат да најдат нова работа“, вели Литл.

Сепак, дебатата не значи дека оваа политика ќе биде дел од нивниот манифест за следните општи избори, кои најверојатно ќе се одржат следната година, или дека владејачката Народна партија ќе ги разгледа предлозите.

Други земји, како што се Финска и Холандија ќе почнат слични програми оваа година, и во Канада неодамна се дебатира на ова прашање. Швајцарија, пак, ќе одржи референдум за воведување на оваа мерка кон крајот на годината.