„Дали сум следен?“ – ученици легнаа пред Белата куќа барајќи поголема контрола на купување оружје

Десетици ученици вчера легнаа на тротоарот пред Белата куќа за да побараат акција од претседателот за поголема контрола на оружјето откако 17 лица загинаа при пукање во училиште во Флорида.

Родителите и воспитувачите се приклучија на собирот, каде што демонстрантите ги држеа рацете прекрстени на нивните гради. Двајца активисти се прекриваа со американско знаме, додека друг имаше знак прашувајќи: „Дали сум следен?”

„Навистина е важно да го искажеме нашиот гнев и конечно да се обидеме да направиме промена и да имаме контрола на оружјето во Америка”, рече Ела Феслер, 16-годишна ученичка од средното училиште од Александрија, Вирџинија.

Таа додаде: „Секој ден кога ќе кажам ‘се гледаме,’ на моите родители, мислам дека никогаш повеќе нема да можам да ги видам”.

Во меѓувреме, од Белата куќа велат дека Доналд Трамп поддржува обид да ги подобри проверките во текот на истражувањето на купувачите на оружје.

Американскиот претседател беше критикуван поради неговата мината енергична поддршка на Националната асоцијација за оружје (NRA).

Студентите, наставниците и политичарите го повикаа Трамп и Конгресот под контрола на републиканците да дејствуваат по пукањето во средното училиште во Паркленд, Флорида, за да спречат идна трагедија.

Дејвид Хог, 17-годишен ученик во училиштето, порача: „Вие сте претседател. Вие треба да ја доближите оваа нација, не да ја делите. Како се осмелувате.”