Цртежи од децата – бегалци на железничката во Будимпешта

Стотици деца се дел од илјадниците баратели на азил кои кои стигнаа до Келети -подземната станица во Будимпешта бегајќи од војната и сиромаштијата, во потрага по безбедност во некоја од побогатите западноевропски држави.

Со боички и фломастери, донирани од волонтерите, децата ги нацртаа разрушените домови кои ги напуштиле,пренесувајќи ги страшните искуства и желби за подобра иднина.

„Ние сакаме вистински живот“, напиша Ахмет Решад, 20-годишник од Авганистан држејќи еден од листовите на кои ги цртаа десетици деца во подземниот премин, пренесе Вашингтон пост.

 Митра 8, Авганистан

Childrefugees draws and paints in the Tranzit Zone at the Keleti (East) Railway Station in Budapest on 24th of August, 2015 REFUGEEART Credit: Aron Suveg for The Wall Street Journal

Walit, 9, Сирија

Childrefugees draws and paints in the Tranzit Zone at the Keleti (East) Railway Station in Budapest on 18th of August, 2015 REFUGEEART Credit: Aron Suveg for The Wall Street Journal

Ehsan, 10, Авганистан

Riham, 11, Сирија

 

Rama, 13, Сирија

Childrefugees draws and paints in the Tranzit Zone at the Keleti (East) Railway Station in Budapest on 24th of August, 2015 REFUGEEART Credit: Aron Suveg for The Wall Street Journal

Morteza, 9, Авганистан

Amina, 10,Сирија

Mohanned, 3, Сирија

Maryam, 10, Авганистан

Hadi, 10, Авганистан

Unknown, 12, Авганистан

 

Fahin, 5, Авганистан

Kirisma, 7, Авганистан

Shouq, 11, Сирија

Hosiar, 5, Сирија