Читањето литература не прави попаметни и посимпатични

Gregory Currie, професор по филозофија на Универзитетот во Нотингем, неодамна за Њујорк тајмс изјави дека не треба да тврдиме  дека литературата не не прави подобри луѓе, бидејќи не постојат„убедливи докази дека луѓето морално и социјално се подобруваат со читањена Толстој “ или други големи книги. Но, всушност постои таков доказ, пишува Time.

Читањето литература не прави попаметни и посимпатични

Raymond Mar, психолог на Универзитетот во Јорк,  Канада и Keith Oatley, професор во пензија на когнитивна психологија на Универзитетот во Торонто, во две студии објавени во 2006 и 2009 година, укажуваат дека лицата кои често читаат фантастика можат подобро да се разберат со другите луѓе , се соживуваат со нив и го гледаат светот од нивна перспектива. Тие посочуваат уште и дека емпатичните индивидуи, бираат да читаат повеќе новели.

Во 2010, во истражувањето од страна на Mar, е добиен сличен резултат и кај малите деца: колку повеќе приказни им се читаат се „изострува“ нивниот ум.

„Длабокото читање“ , што е спротивно на честото површно читање што го правиме на интернет, е загрозена практика и ние треба да преземеме нешто за да се зачува,  како што би зачувале историска зграда или значителено уметничко дело. Неговото исчезнување значи загрозување на интелектуалиот и емоционалниот развој на генерациите кои растат на интернет, како и овековечување на критичен дел од нашата култура: романите, песните и други видови на литература која може да биде прифатена само од страна на читателите, чии мозоци, буквално, се обучени за таквото читање.

Неодамнешните истражувања во когнитивните науки, психологија и невронски мрежи покажаа дека длабокото читање, бавно, извонредно богато со сензорни детали и емоционална и морална сложеност  е карактеристично искуство, различно по вид од само декодирање на зборови. Иако ваквото читање не се случува често, конвенционалните книга и печатените страница се уникатно погодни за длабоко читателско искуство. Недостатокот на хиперлинкови на книгата, на пример, го ослободува читателот од донесување на одлуки – Дали треба да кликнете на овој линк или не? –  и им овозможува да останат целосно нурнати во приказна.

Ова потопување е поддржано од страна на начинот на кој мозокот се справува со јазикот богат со детали, алузијата на  метафора, преку создавање на ментална застапеност кој се базира на истите мозочни региони кои ќе бидат активни, ако на местото на настанот се наоѓаат во реалниот живот. Емоционалните ситуации и моралните дилеми кога се работи на литературата се исто така интензивно вежбање за мозокот, двигателено во главите на измислени ликови, па дури, студии сугерираат и на зголемување на нашиот вистински животен капацитет за соживување.

Минатиот месец, на пример, Велика Британија објави резултатите од едно истражување на 34.910 млади луѓе на возраст 8-16 години. Истражувачите објавија дека 39% од децата и тинејџерите секојдневно читаат во екранска форма, но само 28%  читаат печатени материјали секој ден. Оние кои ја читаат само екранската форма три пати помалку уживаат во читањето отколку оние што читаат испечатени страници, а една третина помалку веројатно е дека имаат омилена книга. Студијата исто така покажа дека кај младите луѓе кои читаат само „екранска  форма“ речиси два пати е помала веројатноста да бидат натпросечни читатели за разлика од оние кои читаат весник во печатена форма или комбинирано.

Да разбереме зошто ние треба да бидеме загрижени за тоа како младите луѓе читаат, а не само дали читаат , тоа помага да се дознае нешто во врска со начинот на кој способноста за читање еволуирала. „Луѓето не се родени да читаат“, забележува Maryanne Wolf, директор на Истражувачкиот Центар за читање и јазик на Универзитетот Тафтс.

Длабокиот читател е заштитен од одвлекување на вниманието и усогласените нијанси на јазикот, пишува во статијата која психологот Victor Nell, во едно истражување на психологијата на задоволството при читањето, го споредува со хипнотички транс. Нел открил дека кога читателот ужива во искуството на другите, темпото на неговото читање всушност се забавува. Комбинацијата на брзо, течно декодирање на зборови и бавен, незабразан напредок на страницата им дава на  длабоките читатели време да го збогатат нивното читање со размислување, анализи и свои спомени и мислења. Тоа им дава време да ја утврдат интимната врска со авторот, двајцата од нив се вклучени во проширен и горешти разговор како луѓе кои  се заљубуваат.

Ова не е читањето како што многу млади луѓе го запознаваат. Нивното читање е прагматичено и инструментално, разликата меѓу она што литературениот критичар Frank Kermode го нарекува „телесно читање“ и „духовно читање“. И ако ние им дозволиме на нашите потомци да веруваат дека телесното читање сеуште постои, ако не ја отвориме вратата за духовното читање, на  почеток со инсистирање на дисциплина и практика , ние ќе го измамиме пријатното, дури и екстатично искуство што инаку не е секојдневие и ќе ги лишиме од искустото кое ќе ги зголеми како луѓе. Набљудувањето на привразаноста на младите луѓе со дигиталните уреди, некои прогресивни едукатори и попустливи родители го објаснуваат како потреба на  задоволство на децата, каде тие се ставени во калапот на наставата со своите „екрански навики“ . Тоа е погрешно, ние мораме да им покажеме дека некои места на кои никогаш не биле можат да ги доловат само преку длабокото читањe.

Извор: Time

Превод: И.Ч.