Целодневен настан за Светскиот ден за борба против хомофобија и трансфобија

И оваа година ЛГБТИ Центарот за поддршка и Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ подготвија своја програма за одбележувањето на Меѓународниот ден против хомофобијата и трансфобијата – IDAHOT 2016.

Целодневниот настан ќе се оддржи во недела, на 15 мај, во просториите на ЛГБТИ Центарот за поддршка.

Присутните ќе можат да ги проследат филмските проекции:

13:00 – Looking for Langston – Isaac Julien (1989)
13:50 – Tongues Untied – Marlon Riggs (1989)
14:50 – Querelle – Rainer Werner Fassbinder (1982)
16:50 – Poison – Todd Haynes (1991)
18:20 – My Own Private Idaho – Gus Van Sant (1991)

Во 20 часот е најавена дискусија со Славчо Димитров „Новата квир кинематографија: Настраност, загуба и секс во услови на хетерофашизам“, по што настанот продолжува со IDAHOT забава.