Бунтовниците ја загадиле водата во Дамаск

Претставници од градските власти на Дамаск соопштија дека се приморани да ги намалат испораките на вода за сирискиот главен град бидејќи бунтовниците ја загадиле водата со дизел гориво.

Додека проблемот не се реши, ќе се користат резерви на вода за жителите на Дамаск.

Цевката, која го снабдува главниот град со поголем дел од водата, се наоѓа во долината на бунтовниците Вади Барада, планинска област во близина на границата со Либан.

Управата за водостопанство соопшти дека очекува проблемот да се реши за „неколку дена”.

Намерното намалување на водата и електричната енергија предизвика сериозно страдање кај цивилите во сириската војска, така што бунтовниците се обвинети за користење на водата како оружје.