Божиќен концерт на Македонската филхармонија

Македонската филхармонија и годинава ќе го одржи традиционалниот Божиќен концерт. Под палката на маестро Саша Николовски-Ѓумар, на Божиќ (четврток, 7 јануари) во Македонскиот народен театар во 12 часот, оркестарот на Македонската филхармонија ќе ги изведе познатите сегменти од балетите, оперите и оркестарските дела на големите руски автори Чајковски, Бородин, Глазунов, Глинка и Мусоргски.

Од големиот композитор Петар Илич Чајковски ќе биде изведена свитата „Оревокршачка“, воедно и негов најпознат балет, со кој авторот станал познат творец на прекрасни, питки мелодии и е познат како мајстор на инструментација. Од Александар Бородин ќе биде изведен најубавиот сегмент од неговата опера „Кнез Игор“ – „Половецки танци“. На програмата е и интермецото од балетот „Рајмонда“ на Александар Глазунов, а ќе биде изведено и маестралното дело „Валс – фантазија“ од Михаил Глинка. Концертот ќе заврши со „Големата порта на Киев“ од „Слики од изложба“ од Модест Петровиќ Мусоргски, чија музика ја опишуваат како необично страсна и заразна.

Македонската филхармонија следниот концерт ќе го одржи на 28 јануари, кога под наслов „Танц на судбината“, а под палката на маестро Емил Табаков, ќе биде изведен Концертот за пијано и оркестар бр. 1 од Франц Лист, со пијанистката Мартина Фиљак од Хрватска како солист, како и грандиозната Петта симфонија од Густав Малер.