Бесплатна телефонска линија за пријавување повреда на избирачкото право

Во канцеларијата на Народниот правобранител од утре граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатна телефонска линија. Граѓаните можат да ги пријават неправилностите во изборниот период и на денот на гласањето на бројот 0800 54321.

Од кабинетот на Народниот правобранител соопштуваат дека телефонската линија ќе функционира секој работен ден од 8 до 16 часот и дека по пријавите на граѓаните ќе се постапува веднаш, по примениот повик, или снимената порака.

– Народниот правобранител, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање итни мерки за ефективно постапување од страна на надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права, се вели во денешното соопштение од Народниот правобранител.

Оттаму потсетуваат дека избирачкото право е уставно загарантирано како еднакво, општо и непосредно и се остварува на слободни избори со тајно гласање и оти никој не смее да биде повикан на одговорност заради остварување на ова право.

Повредата на слободата на определувањето на избирачите, како и други повреди на избирачкото право се казниви дела.