Бесплатна детска работилница за дизајн со Шемко

Оваа работилница има за цел да создава свој автентичен лик за градот и презентира книга за градот и неговото доживување преку дигитални дизајнирани ликови и објекти од фантазијата на уникатниот графичкиот дизајнер Васил Шемковски.

Во работилницата децата ќе имаат можност да соработуваат со авторот да изработат свој уникатен и автентичен визуелен карактер дизајн, креативен лик и стрип јунак од разиграните детски мисли, дел од изработените илустрации за нивниот имагинарен лик ќе се најде во некое негово следно издание со свој концепт дизајн во соработка со Детски Креативен Центар.

• Локација: Детски Креативен Центар при МКЦ
• Одржување: Сабота 11.05.2019 / Почеток 12-14часот
• Ментори: Васил Шемковски графички дизајн-илустратор, Доротеј Нешовски интердисциплинарен уметник
• Времетраење: 2 часа
• Возраст 5-10години
• Максимум учесници: 20
• Пријава: nesovskidoro@gmail.com
• Материјали: Хартија, моливи, дрвени боички, фломастери, темпери,колаж, пластелин, глина.

Програма:
12:00-12-15 – пречек
12:15 – 12:35 – презентација на книга Скопје 091 и вовед во работата
12;35 -13:15 – изработка на визуелен карактер дизајн на градот
13:15 – 13 :30 – пауза освежување со сок и вода
13 :30 -14:00 -доизработка и презентација на карактерот
14:00 – заминување

Шемковски е автор на боенката за возрасни „Скопје 091“ во издание на „ТРИ“. Боенката на последниот саем на книга ја освои првата награда за „Најкреативно издание“.